Sladký experiment

Publikováno v Věda :-)

JahodyV pondělí jsem při cestě do práce četl v jednom starším čísle 21.Století o kryokonzervaci, tedy uchovávání biologického materiálu v teplotách typicky -196°C. V článku bylo popsáno jak problematické je zmrazování buněk z toho důvodu, že obsahují vodu. Voda při snižování teploty prochází několika fázemi a jednou z nich je krystalická, která naruší buňky a ty zahynou. I přesto se někteří lidé nechávají zmrazovat.

Byl tu také popsán experiment s jahodami, který jsem se rozhodl vyzkoušet. Několik jahod necháme bez dalších úprav zmrazit v mrazničce, druhý den je rozmrazíme a před konzumací můžeme zhodnotit jejich stav. Na rozdíl od čerstvých jahod budou trošku pomačkané a jejich struktura bude poškozena. Důvodem je právě voda v buňkách, která během postupného mrznutí vytvořila krystalky ledu a ty poté narušily strukturu buňek. Lepších výsledků prý dosáhneme, pokud jahody prosypeme před zmrazením cukrem, který dokáže volnou vodu částečně absorbovat.

Znělo to zajímavě a chutně a já se tedy rozhodl tento experiment vyzkoušet. Cestou domů jsem se stavil v Dunnes Stores a koupil výhodně dvě balení jahod za 5 euro. Doma jsem 3 jahody vložil do pytlíčku jen tak, 3 jsem pocukroval (bohužel jsme neměli cukr moučku a tak jsem použil krupici) a také dal do pytlíčku a zbytek jsme s Palkem snědli – přece jen chuť čerstvých jahod známe a ještě by se mohly zkazit 🙂 . Oba pytlíčky jsem dal do mrazáku.

Druhý den po vyndání a rozmražení jsem jahody ochutnával a když jsem chutnal tu sladkou jahodu, snažil jsem se sám přesvědčit, že je jaksi lepší. Ale o moc nebyla. Jahody z obou pytlíčků byly dost rozblemcané, některé však byly sladké 🙂 . Možná to způsobil cukr krupice, ale každopádně zmrazit bych se nenechal, ani kdyby mě pořádně pocukrovali 😉 .

PS: Pokud by se někdo rozhodl tento experiment vyzkoušet, napište do komentáře váš výsledek.

Přidat komentář